Kontorhoteller er en populær måde, hvorpå virksomheder kan finde plads til deres ansatte og indrette det optimale kontor i de mest passende fysiske rammer. Så hvorfor hitter kontorhoteller i Danmark, og hvad er det, der tiltrækker virksomheder til at flytte deres daglige arbejdsplads ind på et kontorhotel? Få et indblik i historien om og udviklingen inden for kontorhoteller i Danmark i dette indlæg.
Historien om kontorhoteller i Danmark
Selve konceptet bag et kontorhotel har ikke en særlig lang historie og går tilbage til omkring 1990, hvor de første kontorhoteller i Europa, Asien og Sydamerika så dagens lys. De blev etableret for at løse problemet med manglende kontorlokaler til rejsende forretningsfolk, som ofte brugte deres hotelværelser som arbejdsplads. Med et kontorhotel fik disse forretningsfolk mulighed for at have en dedikeret arbejdsplads under deres rejse.
Siden de første kontorhoteller så dagens lys, er konceptet blevet udvidet og findes i dag i det meste af verden. I Danmark har kontorhoteller ikke været særligt udbredt indtil for 10-15 år siden. Der har dog været en generelt stigende tilslutning til kontorhotellerne, og i dag kan man finde kontorlokaler på disse hoteller i det meste af landet.
Fleksibilitet og internationalt fokus
Kontorhoteller har, siden de først så dagens lys, altid haft et internationalt fokus, hvor formålet ofte har været at huse internationale forretningsfolk, som skulle bruge en midlertidig arbejdsplads i en periode. Det gælder også for de danske kontorhoteller, hvor mange af dem benyttes af internationale virksomheder.
Succesen bag konceptet skal også findes i den fleksibilitet, som en virksomhed får. Når man lejer sig ind på et kontorhotel, kan man nemlig selv justere og bestemme, hvor mange kvadratmeter kontorlokale man har brug for. Hvis din virksomhed vokser, og du får flere ansatte, kan du løbende opjustere antallet af kvadratmeter, og hvis virksomheden skal slankes, er det også muligt at nedskalere.
En af de andre store fordele ved at vælge et kontorhotel er, at du kan opsige din lejeaftale med ganske kort varsel. Ved almindelige erhvervslejemål er der ofte et længere opsigelsesvarsel, hvilket gør det mindre fleksibelt at flytte ud af lokalerne. Endelig fremhæver mange mindre virksomheder de fordele, man kan opnå ved at være en del af et netværk med andre virksomheder i ejendommen. I mange kommuner kan du også tilmelde dig et netværk, f.eks. i Odense Kommune, hvor der findes mange virksomhedsnetværk.
Hvordan ser fremtiden for kontorhoteller ud i Danmark?
I dag er der flere kontorhoteloperatører til stede i Danmark, som tilbyder masser af kvadratmeter til virksomheder i hele landet. Der bygges løbende nye ejendomme, og generelt har der været en støt stigning i antallet af kontorpladser på kontorhotellerne i Danmark.
Kontorhotellerne har dog stadig en ganske lille markedsandel i forhold til mere traditionelle kontorpladser. Når det er sagt, ser det ud til, at det i fremtiden bliver en stadig mere populær løsning for danske og internationale virksomheder.